Vad vet du om kepsens historia?

Var kommer ordet keps i från egentligen? -Den keps som man förknippar just med ordet keps härstammar från det engelska ordet cap som är en förkortning på ordet cappa som på svenska betyder hätta. Det som skiljer sig från det engelska ordet cap jämfört med keps på svenska är att cap har en vidare betydelse: helt enkelt är det något man har på huvudet och det behöver inte ens ha en skärm. Men den svenska kepsen är helt enkelt en mössa med skärm och inget annat.

Så ska man sammanfattadorable-amazing-beautiful-boy-cap-favim-com-343637a det hela så är keps en mjuk mössa med skärm. Kepsen är egentligen är en förenklad version av de förekommande solhattarna som existerade på 1800-talet.

Man började använda keps eller rättare sagt basebollkeps under mitten av 1800-talet i USA:s då basebollag började använda keps för att dels skydda huvudet och ögonen från solen men dessutom var det ett sätt att kunna visa upp lagets logga. Basebollkepsarna tillverkades av ull och polyester som var färgat i lagets färger för att sedan brodera in lagloggan.

Detta gjorde att det gick att identifiera lagen på längre håll och dessutom fick fansen möjlighet att införskaffa dessa lagkepsar för att kunna stödja sitt lag både på och vid sidan om planen.

Sedan spreds sig kepsarna andra sporter och länder. De utformades sedan för att anpassas efter den sport där det var tänkt att bära kepsen i vart eftersom. Även dessa spred sig till fansen världen över. Under 1980-talet blev det ett mode och allt vanligare att gå att bära keps. Dessutom kunde man justera dem på baksidan av huvudet för att kunna anpassa storleken efter huvudet.

Under senare tid har kepsen blivit mer och mer buren som en accessoar. Inte minst bland ungdomarna och framför allt av killar. Numera finns det en uppsjö av olika typer av kepsar i olika material och sorter, som dessutom är utsmyckade på ett eller annat sätt. Det är med andra ord bara till att välja och vraka!

En keps som inte är så vanlig bland ungdomarna är den så kallat gubbkepsen som bärs på golfbanor, vid jakt med mera.